Додайте в замовлення товарів на грн, щоб скористатись безкоштовною доставкою по м.Полтава! Вам доступна безкоштовна доставка по м.Полтава!
Почніть вводити назву товару, категорії, артикул.

Заливаємо самовирівнюючу підлогу

14 Лютого 2017

     Наливні підлоги набули широкого поширення завдяки тому, що їх використання дозволяє отримати ідеально рівну, гладеньку і суху поверхню, а роботи по їх пристрою можна провести своїми руками. Саме таким має бути підстава, на яке планується укладання більшості фінішних покриттів для підлоги - ламінату, лінолеуму, керамічної плитки, паркету, пробки.

     У цій статті ми розглянемо технологію заливки самовирівнюючої підлоги.

Що таке самовирівнююча підлога?

     Основним компонентом самовирівнюючої суміші для заливки підлоги зазвичай є цемент, іноді - гіпс. Гіпсові суміші здатні впоратися з більш значними перепадами висоти основи, та й коштують дешевше цементних. Однак швидкість висихання гіпсової самовирівнюючої підлоги набагато вище, до того ж її застосування можливе лише у винятково сухих приміщеннях.

     Крім в'яжучого компонента до складу суміші, що самовирівнюється входять: кварцовий пісок, спеціальні добавки-пластифікатори, клей, фарбувальні пігменти. Такий набір складових забезпечує високу пластичність і плинність розчину, підвищення адгезії, прискорення застигання.

     Переваги використання самовирівнюючих сумішей:

     1. Отримання абсолютно рівної і гладкої поверхні.

     2. Проста технологія заливки, що не вимагає спеціальної кваліфікації.

     3. Висока швидкість застигання.

     Недоліки:

     1. Висока вартість.

     2. Самовирівнюючі підлоги дозволяють ліквідувати перепади висоти основи не більше 30 мм.

Підготовчі роботи

     Після демонтажу попереднього підлогового покриття необхідно перевірити міцність основи і простріли, тріщин, сколів і т.д. Подібні дефекти ліквідуються шляхом заповнення їх цементно-піщаним розчином. Обов'язково проконтролюйте величину перепадів висоти по всій площі приміщення.

     Важливо! Різниця між найбільшим і найменшим показником висоти не повинна перевищувати 30 мм.

     Далі підлогу потрібно очистити від всілякого сміття, пилу, залишків старого покриття, слідів фарби і інших можливих джерел зниження адгезії. Можна зачистити підлогу металевою щіткою, а потім пройтися пилососом.

     Всю поверхню підлоги потрібно ретельно прогрунтувати. Якщо основа вологопоглинаюча, рекомендується наносити ґрунтовку в два шари. Грунтування виконується за допомогою кисті або матерчатого валика, ці інструменти дозволяють домогтися рівномірного покриття. Для продовження робіт необхідно дочекатися повного висихання останнього шару грунтовки (до 4 годин).

     Якщо ремонтні роботи не мають на увазі оновлення настінних покриттів, а вони є вологопоглинаючі, потрібно подбати про їх захист. Для цього по всьому периметру приміщення прокладають вузьку смугу гідроізоляційного матеріалу (толь, пластик, звичайна поліетиленова плівка). Особливу увагу приділяйте кутам кімнати, щоб нерівності кромки не вплинули на якість заливки підлоги. Також потрібно не допустити витікання суміші, що самовирівнюється за межі кімнати через дверний проріз. Для цього споруджуємо бортик з підручних засобів, наприклад дошки, і не забуваємо його гідроізолювати.

Приготування розчину

     У чисту ємність наливаємо воду, а потім поступово висипаємо сухий компонент, одночасно перемішуючи отриману суміш. Перемішування можна здійснювати вручну або електричним дрилем зі спеціальною насадкою-міксером. При використанні дрилі час перемішування становить близько 5 хвилин, цього достатньо, щоб отримати однорідну суміш без грудочок і бульбашок повітря.

     Позначимо важливі моменти процедури приготування розчину:

     - температура води не повинна перевищувати + 20 °С;

     - зверніть увагу, що ми засипаємо суміш у воду, а не навпаки;

     - через 3-5 хвилин після перемішування рекомендується провести повторне перемішування розчину і тільки потім приступати до роботи;

     - співвідношення води і сухого компонента становить приблизно 6-8 літрів на 25 кг, однак для отримання якісного результату слід дотримуватися пропорції, зазначені на упаковці конкретної суміші.

     Занадто рідкий розчин не здатний гарантувати міцність основи, а надто густа суміш просто не буде розтікатися. Є простий спосіб визначити, наскільки правильно дотримано співвідношення компонентів суміші. Для цього знадобиться непотрібна пластикова кришка від будь-якого аерозольного балончика (лаку для волосся, дезодоранту, засобу від комах і т.п.), діаметр якої - близько 50 мм, а висота - 45 мм. У кришки вирізається денце, вона перевертається і ставиться на стіл або іншу гладку поверхню. Через отвір в денці наповнюємо кришку до країв отриманим розчином, після чого кришку знімаємо. Суміш розтечеться рівномірною плямою. Витримайте паузу в 2 хвилини, потім заміряйте діаметр плями. За умови, що всі пропорції дотримані вірно, цей показник складе 16-18 см. Якщо діаметр менше, значить розчин дуже густий, його необхідно розбавити водою і знову перемішати. Відповідно, якщо пляма вийшла більше, потрібно додати сухий компонент.

     Рекомендований час використання розчину після замішування: 40 хвилин. Протягом цього часу самовирівнююча суміш зберігає свої властивості плинності. Коли розчин почне густіти, розбавляти його водою не можна. У разі крайньої необхідності можна спробувати застосувати чергове перемішування.

Технологія заливки самовирівнюючої підлоги

     В першу чергу потрібно обзавестися помічником. Працювати удвох набагато зручніше, поки один заливає суміш і розгладжує її, інший готує наступну порцію розчину. Це робиться не тільки з метою економії часу, але і тому, що самовирівнююча суміш приблизно через 40 хвилин втрачає властивість плинності.

     Для роботи Вам знадобиться як мінімум одна пара сандалів-аераторів. Сандалі-аератори одягаються поверх взуття і мають голчасту підошву. Завдяки цьому пристосуванню можна проводити більшість робіт по заливці і розгладженню основи, не боячись пошкодити поверхню. Це найбільш важливо при роботі в приміщеннях великої площі. Також подбайте про засоби індивідуального захисту, таких як гумові рукавички, щоб уникнути попадання розчину на шкіру.

     Температура повітря в приміщенні, де проводиться заливка самовирівнюючої наливної підлоги, повинна знаходиться в межах від + 10 °С до + 30 °С, а вологість не може перевищувати 60%. Під час роботи і після її закінчення варто подбати про відсутність протягів і попадання на підлогу прямих сонячних променів. Після завершення заливки накрийте готову підлогу поліетиленовою плівкою або фольгою, так Ви захистите основу від втрати міцності.

     Починайте заливати суміш з далекого кута кімнати, поступово переходячи до виходу. Самовирівнюючий розчин заливається порціями від стінки до стінки шириною 30-50 см. Кожна порція рівномірно розподіляється по підлозі за допомогою широкого шпателя, ракелі або правила. Приділяйте особливу увагу кутам і іншим важкодоступним ділянкам. Працювати потрібно швидко, виконуйте заливку наступної порції, не чекаючи підсихання краю попередньої.

     Після того як вся площа основи покрита самовирівнюючою сумішшю, необхідно пройтися по поверхні голчастим валиком або в крайньому випадку жорсткою щіткою. Довжина голок валика повинна приблизно на 2 мм перевищувати товщину самовирівнюючого покриття. Операція з валиком проводиться для того, щоб позбутися від пухирців повітря в суміші, поліпшити адгезію розчину з основою і додатково розрівняти поверхню. Валиком прокочують всю площу підлоги, змінюючи напрямок руху інструменту.

     Цементні самовирівнюючі наливні підлоги не є фінішним покриттям, так як вони не володіють стійкістю до стирання. Через добу після заливки самовирівнюючої підлоги вона настільки затвердіє, що по ній можна буде ходити. Однак укладання підлогового покриття слід починати не раніше ніж через тиждень.

     Пам'ятайте, що якщо нерівності підлоги перевищують 3 см у висоту, перед тим як використовувати суміш, що самовирівнюється доведеться виконати звичайну бетонну стяжку. Однак існують спеціальні суміші, що самовирівнюються, які призначені для чорнового вирівнювання поверхні і здатні впоратися з перепадами висот до 10 см.

     І на завершення, уважно вивчайте рекомендації по використанню суміші перед покупкою. Обирайте той матеріал, який в найбільшій мірі відповідає Вашій ситуації і дотримуйтесь технології.

KRAIT © Copyright 2024