Додайте в замовлення товарів на грн, щоб скористатись безкоштовною доставкою по м.Полтава! Вам доступна безкоштовна доставка по м.Полтава!
Почніть вводити назву товару, категорії, артикул.

Центр комплектації Ceresit-Pro «ТВК Крайт»: технологія утеплення фасадів

29 Листопада 2016

     Кожна людина прагне до ідеального клімату в своєму будинку - прохолода в спеку, тепло взимку, оптимальна вологість, і все це при мінімумі енерговитрат. Завдання дуже непросте: зовні будівля піддається температурним і кліматичним перепадам, зсередини підвищена вологість житлових приміщень викликає скупчення конденсату в товщі стін. Створити оптимальний температурно-вологісний режим усередині будівлі, а також заощадити витрати електроенергії і тепла допомагає фасадне утеплення стін.

     У цій статті ми детально розглянемо всі етапи утеплення фасадів і розповімо про необхідні матеріали.

Технологічний процес

Підготовка основ

     Основа спочатку очищається від висолів, іржі, жирів і цвілі. З неї видаляється оздоблювальний шар, який втратив зчеплення з поверхнею конструкції. Далі необхідно очистити великі вибоїни та тріщини основи, на які буде накладатися утеплення, від залишків зруйнованого матеріалу. Укоси дверних і віконних прорізів будівлі, що ремонтується, теж очищають від штукатурки та облицювання. Зазвичай для цього застосовують зубила, скарпеля і молотки. Очищена поверхня грунтується складом Ceresit CT 17, а потім вирівнюється розчинною сумішшю Ceresit CT 29.

Ґрунтування основ, які поглинають вологу

     Ґрунтування великих тріщин та вибоїн сумішшю Ceresit CT 17 сприятиме повільному висиханню розчину, на який кріпляться термоізоляційні плити. Так Ви отримаєте максимальну міцність. Дрібні та середні тріщини підмазують шпателем вручну. Поперечним рухом тріщина заповнюється сумішшю розчину, а подовжнім — вирівнюється поверхня конструкції. Якщо на поверхні основи присутні дрібні подряпини або тріщини завширшки до 2 мм, їх не обов'язково зашпаровувати розчином. Це стосується і нерівностей до 10 мм. Якщо ж вони перевищують 10 мм, необхідне ґрунтування сумішшю Ceresit CT 17 і вирівнювання розчинною сумішшю Ceresit CT 29.

     Якщо шар нанесеної розчинної суміші виходить занадто товстий для вирівнювання її поверхні, на стіну приклеюють шматочки утеплювача.

     У разі появи грибку, моху або порослі в процесі експлуатації будівлі, поверхня очищається щітками, обробляється Ceresit CT 99, а потім висушується.

     Усі подальші роботи з утеплення фасадів на поверхні можуть проводитися тільки через три дні після закінчення підготовки основи. Укріплена теплоізоляція вимагає максимально очищеної поверхні зовнішньої конструкції стіни.

Закріплення цокольних профілів

     Профілі застосовуються з шириною полиці, що відповідає товщині плит використовуваного утеплювача. Перед кріпленням полички профілів обрізають пилкою-ножівкою. При цьому кут повинен становити 45° для полички, яка буде розташовуватися перпендикулярно до стіни і 90° - для полички, паралельної стіни. Профілі кріпляться на відстані 300-400 мм нижче перекриття підземного поверху (підвалу) до цоколю будівлі. Використовуються дюбеля з шайбами діаметром 6 мм, які монтують на відстані 35 см один від іншого.

Закріплення теплоізоляційних плит

Нанесення розчинної суміші на ізоляційні плити

     Клейова розчинна суміш наноситься на пінополістирольні плити утеплювача одним з наступних способів:

         Смугами: застосовується, якщо нерівності на поверхні не досягають 10 мм. Розчинна суміш наноситься на поверхню плити у вигляді смуг на відстані 20 мм від краю вздовж усього периметру плити, а потім - посередині. Щоб уникнути повітряних пробок під час наклеювання,слід залишити розриви в смугах вздовж периметру плити.

         Маячковий: використовується, коли поверхня стіни має нерівності до 15,0 мм. Розчинна суміш наноситься на поверхню плити смужками на відстані 20 мм від краю вздовж усього периметру плити завширшки 60 мм і заввишки 20 мм. А потім - у вигляді маячків діаметром 100 мм заввишки до 20 мм з розрахунку 5-8 штук на плиту (0,5 кв.м). Розмір плити - 0,5х1,0 м. Смуги вздовж периметру повинні мати розриви.

         Суцільний: поверхня стіни має нерівності до 5 мм. Розчинна суміш наноситься вздовж усієї поверхні плити зубчатим шпателем з розміром зуба 10х10 мм.

     Клейову розчинну суміш слід наносити на мінераловатні плити лише суцільним способом. Необхідно, щоб після притискання плити до основи розчин покривав мінімум 60% її поверхні. Коли суміш нанесена, плиту потрібно негайно встановити в проектне положення, а потім притиснути.

     Проміжок часу між двома етапами не повинен перевищувати 20 хвилин. Плити слід приклеювати впритул одна до одної в одній площині. Відстань між ними має бути менше 2 мм. До затвердіння розчинної суміші необхідно видалити її залишки. Через 3 доби після встановлення плит можна починати роботу над захисним шаром. Якщо суміш не затвердне, почекайте ще декілька діб.

Приклеювання ізоляційних плит

     Плити утеплювача зміцнюють на конструкції знизу вгору, встановлюючи перший ряд на перфоровані цокольні профілі. Щоб плита щільно прилягала до основи, слід спочатку прикласти її на відстані 2-3 см від проектного положення, а потім притискати за допомогою дерев'яного напівтертка, одночасно рухаючи її у проектне положення. Після цього плиту не можна рухати, інакше з'єднання з основою може послабитись. У разі неміцного приклеювання, плиту потрібно відірвати, очистити її і стіну від залишків суміші, покрити тильну сторону плити новим шаром і приклеїти знову. У процесі приклеювання плит утеплювача до поверхні зовнішніх захисних конструкцій запобігайте потраплянню клейової розчинної суміші в шов між ними. Деформаційні шви між плитами утеплювача заповнюються пінополіетиленовими джгутами, круглими в перерізі, і закриваються герметиками.

     Джгути повинні бути трохи більшими в діаметрі. Після вкладання в шов, вони повинні бути обтиснуті приблизно на 30%, і в перетині придбати форму овалу.

     Для нанесення клею Ceresit CT 84 слід використовувати монтажний пістолет. Тримаючи його балоном вгору, необхідно зберігати достатню відстань між розпилювачем і плитою для правильного нанесення клею. Наносячи його вздовж периметру плити, необхідно відступати приблизно на 2 см від країв. Роблять також додаткову смужку через центр плити, прокладаючи її паралельно довгим сторонам. Далі плиту притискають до основи довгою рейкою. В цей час можна коригувати рівність поверхні пінополістирольних плит.

Шліфування поверхні теплоізоляційних плит

     Шліфування пінополістирольних плит можна починати лише після затвердіння клейової суміші, тобто через 2 — 3 дні. Можна застосовувати тертку, обмотану грубим наждачним папером. Таким чином прибираються перепади між площинами плит.

Створення армованого гідрозахисного шару

Додаткове зміцнення захисного шару на кутах віконних та дверних прорізів

     Кути прорізів додатково зміцнюють ще одним захисним шаром армуючої сітки з мінімальними розмірами 35х20 см. Шар додають, щоб запобігти появі скісних тріщин. Вони утворюються зазвичай від початку кута прорізу.

Зміцнення кутів металевими профілями

     Кути будівлі і відкоси віконних і дверних прорізів слід зміцнити металевими перфорованими куточками. Їх закріплюють за допомогою розчинної суміші Ceresit CT 85 (на мінераловатних плитах — за допомогою розчинної суміші Ceresit CT 190). Найбільш ефективним є використання куточків, обклеєних у заводських умовах смужками сітки.

Додаткове зміцнення захисного шару на стінах першого поверху

     На зовнішній стіні рівня першого поверху слід повторити захисний шар додатковим шаром сітки, що дозволить уникнути механічних пошкоджень. Роботи слід винести як мінімум на 2 м над рівнем землі.

Створення основного захисного шару

     Накладання основного захисного шару суцільним армуванням склосіткою можна почати після висихання додаткових укріплених шарів. За допомогою сталевого тертка (напівтертка) рівномірно наноситься суміш розчину завтовшки приблизно 2 мм і завширшки приблизно 1,1 м згори донизу.

Укладання армуючої склосітки

     На другому етапі сітка розрізається на шматки потрібної ширини. Прикладається до свіжого розчину та рівномірно спрягається. Рекомендуємо уникати сильного напинання і заглиблення до самої плити. Сітка повинна бути покладена між двома шарами суміші Ceresit CT 85 або Ceresit CT 190. Для укладання використовуйте сталевий терток або напівтерток. Суміжні смуги сітки повинні перекривати одна одну на 5-10 см. Краще використовувати сітку зі скловолокна, просякнуту спеціальним розчином, стійким до лугів, яка має сертифікат відповідності.

Нанесення другого шару на армуючу сітку

     У черговій операції на свіжо приклеєну сітку наноситься другий шар розчинної суміші завтовшки приблизно 2 мм, щоб сітку не було помітно. Поверхню цього шару потрібно якомога ретельніше розрівняти сталевим тертком.

Формування кутів

     Кути віконних і дверних прорізів, а також кути будинку, найкраще формувати кутовим тертком.

Усування дрібних нерівностей

     Наступного дня захисний шар, армований сіткою, ще не дуже міцний. У цей момент можна прибрати сліди від тертка за допомогою наждачного паперу і, якщо є необхідність, зашпарувати дрібні заглибини.

     Далі, на армуючу сітку наноситься гідрозахисний шар і тільки після повного його висихання - різного роду декоративне оздоблення: фарба, штукатурка і т.д.

     Результатом правильно виконаного утеплення будинку стає різке зниження споживаних енергоресурсів і, відповідно, зменшення комунальних платежів.

KRAIT © Copyright 2024