Додайте в замовлення товарів на грн, щоб скористатись безкоштовною доставкою по м.Полтава! Вам доступна безкоштовна доставка по м.Полтава!
Почніть вводити назву товару, категорії, артикул.

Правильна установка гіпсокартону: секрети майстрів.

16 Листопада 2016

     Гіпсокартон - це матеріал, призначений для вирівнювання стін, стель, створення перегородок і аркових конструкцій всередині приміщення. Це екологічно чиста сировина, що складається на 93% з гіпсу. Решта 7% становить картон і органічна поверхнево-активна речовина. Використовувати гіпсокартон можна як в сухих приміщеннях, так і в приміщеннях з підвищеною вологістю. Він не горить. Єдина частина, підвладна горінню, - це картон. Але завдяки відсутності повітря між картоном і гіпсом сам гіпсокартон НЕ спалахує, а лише обвуглюється. Незважаючи на велику вагу, гіпсокартон є досить гнучким матеріалом, тому оздоблювальні роботи з його застосуванням вимагають мінімальних навичок, кваліфікації та трудовитрат.

     Нерідко в роботі з ГКЛ допускаються грубі помилки, уникнути яких допоможуть певні знання. Технологія монтажу гіпсокартону повинна бути дотримана, який би вид робіт Ви не обрали. Природно, можливі деякі нюанси, зміни і додаткові вимоги, але основа єдина для всіх робіт з даним матеріалом.

     У цій статті ми розповімо про технологію монтажу, дамо поради по установці гіпсокартонних конструкцій та розкриємо секрети майстрів.

З чого почати?

     Перш ніж приступати до зведення будь-якої конструкції з гіпсокартонних листів, Ви повинні розуміти якості і властивості матеріалу, тільки так Ви визначите, наскільки ГКЛ підходить або не підходить для подібних робіт. Ви повинні обрати вид матеріалу, його параметри за розмірами, визначити тип монтажу гіпсокартону, жорсткість каркасу, інструменти та матеріали, і тільки після цього, додатково склавши план робіт, переходити до установки стіни, перегородки, короби зашивання комунікацій, стелі, арки або іншої конструкції.

Гіпсокартон та його види

     Даний матеріал має безліч різновидів і типів, що розрізняються за складом, товщиною та застосування. Виділяють такі основні види гіпсокартону:

ГКЛ - звичайний гіпсокартон.

ГКВЛ - гіпсокартон з підвищеною вологостійкістю і антисептичними властивостями.

ГКЛВ - матеріал з підвищеною вогнестійкістю.

ГКЛВВ - гіпсокартон, який ставить підвищені волого і вогнестійкі характеристики.

     Стандартний лист гіпсокартону найбільш поширений у використанні, по товщині і застосуванню він буває стіновий, стельовий і арочний, відповідно товщиною в 12,5 мм, 9,5 мм, 6,5 мм. Вологостійкий матеріал створений для ремонту та оздоблення приміщень з високим рівнем вологості. Листи даного матеріалу здатні вбирати надлишки вологи в повітрі і виділяти її назад при нестачі.

     Не варто плекати себе ілюзіями про те, що ГКВЛ повністю водонепроникний. В основі вологостійкого гіпсокартону лежить гіпс, в якому лише певний відсоток спеціальних добавок, що роблять матеріал вологостійким. При чорновій обробці короба або інших конструкцій з ГКВЛ своїми руками, поверхні обов'язково потрібно ґрунтувати.

     Волого-вогнестійкий гіпсокартон володіє підвищеними характеристиками в двох даних напрямках. Він застосовується для вогнезахисту приміщень з високим, низьким і нормальним рівнем вологості.

     Всі ці види гіпсокартону, виготовлені KNAUF - провідним виробником будівельних і оздоблювальних матеріалів в Європі, Ви зможете придбати в нашому інтернет-магазині.

Інструмент і комплектуючі для монтажу гіпсокартонних конструкцій

     Набір інструменту домашнього майстра, звичайно, може значно відрізнятися від «екіпіровки» професіонала. Однак є певний мінімум, без якого установка гіпсокартону просто не можлива.

Необхідний набір інструменту для роботи з ГКЛ своїми руками:

• шуруповерт;

• будівельний рівень, висок, гідрорівень;

• відбійна нитка;

• ножиці по металу або болгарка;

• монтажний або канцелярський ніж;

• будівельний або простий олівець;

• дриль або перфоратор;

• вимірювальна рулетка.

     Для чорнової обробки будь ГКЛ конструкції своїми руками потрібна ємність для розведення шпатльовочних сумішей, широкий і вузький шпатель, а також сітка або наждачний папір.

     Для того щоб багато в чому спростити собі роботу при розмішуванні суміші, можна придбати міксер - спеціальну насадку на дриль для розмішування будівельних і оздоблювальних сумішей.

     Вам знадобляться профілі для гіпсокартону і різні кріплення для профілів. Монтажні профілі також бувають різних видів: стінові і стельові, направляючі і стійку.

     Однак у професіоналів є свої секрети монтажу гіпсокартону своїми руками. Частина з них полягає саме в наборі інструментів. Повітряний або газовий пістолет, наприклад, значно спрощує установку ГКЛ, а просікач - збірку каркаса. Підняти масивний лист матеріалу під стелю допомагає підйомник, а зігнути матеріал дугою - голчастий валик.

Основні етапи робіт

     До основних гіпсокартонних конструкцій можна віднести стельові конструкції, а також стіни, короби і перегородки. Основні помилки домашні майстри допускають в збірці саме цих сегментів своїми руками. Знаючи технологію монтажу гіпсокартону на найпростіших елементах інтер'єру, можна навчитися монтувати і складні геометричні форми своїми руками.

     Знання технології і послідовності робіт при монтажі стелі, стіни, коробу або перегородки та гіпсокартону гарантує вдалий результат в підсумку, а також - довговічність і безпеку конструкції.

Готуємо поверхню

     Після ретельного огляду об'єкта і підбору матеріалів настає час підготовки поверхні. При монтажі гіпсокартону на стелю слід зазначити горизонтальний рівень приміщення. Це робиться за допомогою гідрорівня. Однак для роботи з ним необхідно мати досвід. А ось що значно простіше у використанні, так це лазерний рівень, але коштує він в рази дорожче. При розмітці горизонтального рівня необхідно в усіх кутках кімнати поставити маленькі позначки олівцем. Далі потрібно виміряти відстань від стелі до всіх міток і відзначити його.

Збірка каркаса

     Тепер можна приступати до монтажу каркасу. Після того як зроблені всі розмітки, необхідно прикріпити підвіси. Далі потрібно заміряти довжини всіх ліній на стелі і відрізати профіль, який повинен бути на сантиметр менше від довжини відміряної риси. Він вставляється в направляючий профіль, заздалегідь прибитий до стіни. Після установки всіх профілів конструкція виставляється в горизонтальному рівні і закріплюється на підвісах.

     Монтаж направляючих для гіпсокартону і стоїчних профілів проводиться таким чином. Спочатку нарізаються стійки по всій висоті конструкції з гіпсокартону. Стоєчні профілі вставляють в нижній направляючий профіль, потім в верхній.

     Допускається помилка в крої стоїчного профілю в такій межі, щоб вона могла утворювати з двома сусідніми направляючими перехлест, який буде достатній для кріплення. Направляючі профілі фіксуються саморізами, як перша і остання стійки, які прилягають до основної конструкції і повернені один до одного. По нижній основі необхідно провести додаткову розмітку з кроком в 60 см.

     Перша вільна стійка закріплюється до нижньої напрявляючої за допомогою саморізів по металу. За допомогою рівня або схилу потрібно виставити точну вертикаль.

     Правила монтажу гіпсокартону вимагають точної фіксації верхньої направляючої і перевірки кроку. Справа в тому, що листи гіпсокартону мають ідеальну геометрію, і дозволена похибка при кріпленні може становити близько 5 мм на всю висоту аркуша. Так збирається вся несуча обрешітка конструкції.

Кріплення листів

    Далі розглянемо технологію монтажу гіпсокартону на стіни. Вони кріпляться і на стіни і на стелю однаковим способом. Лист щільно прикладається до підготовленого каркаса, щоб один край був до стіни впритул, а інший перебував би в самій середині профілю CD. Прикріплюються листи до профілів UD і CD за допомогою саморізів по металу 25 мм в довжину.

Фінішна обробка

     Шпаклівку необхідно також проводити в кілька етапів. Перший шар необхідний для того, щоб заповнити основні глибокі пори, а також приховати капелюшки саморізів і для додання естетичного вигляду. Після того, як пройде доба необхідно обробити поверхню дрібнозернистим наждачним папером, який закріплений в спеціальний утримувач. Потім поверхню вже можна покривати фінішним складом і знову обробити наждачним папером.

     Порада фахівців: перед фарбуванням необхідна ґрунтовка поверхні для додання їй адгезійних властивостей і захисту від грибка основи гіпсокартонних листів. Далі проводиться фарбування.

     Якість шпаклівки має залежати від того, якою буде фінішна обробка гіпсокартонної конструкції. Найякіснішу шпаклівку слід застосовувати, коли йде підготовка під фарбування. Якщо будуть застосовуватися шпалери, то вимог поменше. Зовсім просто шпаклювати, якщо остаточна обробка буде проводитися за допомогою склошпалер. Терпимі до якості шва і об'ємні шпалери.

Способи монтажу гіпсокартону

    Способи монтажу гіпсокартону кожен майстер обирає сам. Однак існують популярні основні методи.

За допомогою клейового складу

     Це досить простий спосіб монтажу. Застосовується тільки для стін. На попередньо очищену і прогрунтовану поверхню наносять спеціальний клейовий склад, підготовлений за інструкцією виробника. Наноситься він невеликими коржами на відстані не більше, ніж 35 см між ними.

     Тільки в місцях стиків і в кутках кімнати клей кладеться суцільною масою. Варто звернути увагу на місця найбільших перепадів і деформації стіни. Там де є невеликі впадини, слід нанести більше клею і навпаки. До основних плюсів даного методу можна віднести простоту зведення, швидкість монтажу і те, що не потрібні спеціальні професійні інструменти. Але є й недоліки. Це неможливість створення ніш, нових перегородок і не можна укладати листи на дерев'яну поверхню.

Монтаж на каркас з дерев'яних брусків

     Він проводиться в два етапи. Спочатку відбувається збірка каркаса, а потім монтаж на нього листів гіпсокартону. Каркас починають збирати з виставлення направляючих профілів і подальшою їх фіксацією. Кріплення бруса здійснюється за допомогою дюбеля (якщо підстава з бетону або цегли) або саморізу (якщо підстава з дерева).

     Коли установка направляючих закінчена, виставляються і прикріплюються основні бруски. Вони встановлюються приблизно в 60 см один від одного. Краї двох прилеглих листів повинні кріпитися до одного бруска.

     Цей метод має ряд переваг. Це можливість створювати арки, ніші, перегородки. Але процес цей дуже трудомісткий і вимагає наявність спеціальних інструментів. Також деревина може деформуватися і це, безсумнівно, відіб'ється на всій конструкції.

Монтаж на каркас з металопрофілю

      Він збирається також як і каркас дерев'яний, але відрізняється тим, що кріплення основних профілів здійснюється за допомогою спеціальних підвісів і саморізів по металу. Кріплення дозволяють відразу ж виставляти металопрофіль в потрібній площині кріпити його до стіни, а це полегшує роботу з гіпсокартоном.

     Даний спосіб монтажу є найактуальнішим, так як практично не має недоліків, але при цьому зберігає всі переваги інших способів. Найголовнішим його недоліком є необхідність професійних інструментів і запрошення фахівців.

    На кожному етапі є свої секрети монтажу гіпсокартону:

1. Перед монтажем направляючих профілів потрібно підвести електропроводку до всіх запланованих точок, де будуть підключені освітлювальні прилади.

2. При звукоізоляції гіпсокартоном стін або стель утеплювач повинен закладатися до зашивання листами гіпсокартону, якщо ж робиться перегородка, то після укладання утеплювача слідує друге зашивання гіпсокартоном стіни.

3. Всі технологічні отвори повинні бути зроблені до закриття стіни наглухо. При цьому лист приставляється не до кінця, а щоб була можливість прокладати кабель крізь отвори. Тільки після цього лист прикручується саморізами.

4. При обробці стиків необхідно використовувати стрічку - серпянку. Вона зробить стик жорсткіше, але при цьому не дозволить поверхні потріскатися, якщо в приміщенні різко зміниться температурний режим або вологість.

Поради майстрів

     Завжди обирайте матеріал, який відповідає вимогам приміщення, де проводяться внутрішні роботи по будівництву або обробці.

    Обов'язково визначайтеся з видом установки ГКЛ ще на стадії проекту, обираючи каркас з металу, дерева, або й взагалі, використовуючи технологію монтажу гіпсокартону на клей.

    Обов'язково стежте за дотриманням всіх вимог при зведенні каркасів і влаштування коробів: розміри, відступи, рівні вертикалей і горизонталей, посилення каркаса і так далі.

    Завжди працюйте тільки з якісними матеріалами і не економте, так як коректно зібрана конструкція з ГКЛ може простояти десятки років, а ось неякісний короб, виключення посилення або ігнорування ґрунтовки - запросто можуть привести до неприємних наслідків (тріщини, відколи, гниття, набухання, хиткість, падіння) вже через кілька років.

    Якісний матеріал - це тільки початок робіт, далі на допомогу Вам повинен прийти професійний інструмент і аксесуари, кріплення і матеріали подальшої обробки того елемента, який Ви створюєте.

    Не забувайте про дрібниці, які дуже істотні для якості всієї роботи - коректне втоплення саморізів, установка листів гіпсокартону в розбіг, правильні зазори і шви, виключення з конструкцій хрестоподібних стиків і так далі.

KRAIT © Copyright 2024