Додайте в замовлення товарів на грн, щоб скористатись безкоштовною доставкою по м.Полтава! Вам доступна безкоштовна доставка по м.Полтава!
Почніть вводити назву товару, категорії, артикул.

Укладання керамічної плитки. Більше знань - менше помилок!

10 Листопада 2016

     Керамічна плитка протягом довгого часу залишається одним з найнадійніших оздоблювальних матеріалів. Недарма її історія налічує не один десяток століть, адже вона була відома ще в античний період, коли для оформлення приміщень використовували керамічну мозаїку. Приблизно з 7 століття в будівництві почали використовуватися шматочки обпаленої глини, які і стали прабатьками сучасної керамічної плитки. З тих пір плитка значно змінилася, ставши більш міцною, довговічною, придбавши нові якості, такі як водостійкість, наприклад.

      У цій статті ми розглянемо варіанти укладання плитки на підлогу і стіни, дамо деякі поради з укладання і звернемо Вашу увагу на тонкощі цієї роботи.

Застосування керамічної плитки

      На сьогоднішній день завдяки своїм експлуатаційним властивостям плитка широко використовується для обробки як житлових приміщень, так і різних установ. Асортимент керамічної плитки вражає своєю різноманітністю: величезна кількість текстур, кольорів, розмірів дозволяють втілити в життя будь-яке дизайнерське рішення.

      Плитку можна використовувати як усередині приміщень, так і для обробки зовнішніх фасадів будівель. Сучасні технології дозволили створити керамічну плитку підвищеної міцності і стійкості до різних агресивних середовищ, що дозволяє використовувати її практично скрізь: від домашніх кухонь і ванних кімнат до хімічних лабораторій.

Матеріали і інструменти

      Як правило, укладання плитки довіряється професіоналам, оскільки цей процес здається складним і копітким. Насправді ж в ньому немає нічого складного, головне правильно підібрати якісні матеріали та чітко дотримуватися кількох правил.

      Перед закупівлею матеріалів необхідно визначитися з дизайном приміщення і його призначенням. Залежно від того, де буде використовуватися плитка, її експлуатаційні якості можуть значно відрізнятися. Чи буде це плитка для підлоги або стін, для кухні або ванної кімнати, яким діям вона буде піддаватися під час її використання - все це потрібно враховувати при виборі. Що стосується кольору і розміру плитки - це залежить від обраного стилю оформлення.

      Коли вибір зроблений, потрібно підрахувати необхідну кількість матеріалів. Плитка розраховується залежно від площі обробки плюс 10-відсотковий запас на різні підрізання. У випадках, коли поверхня під обробку має складну форму або малюнок плитки вимагає додаткової підгонки, запас плитки можна збільшити до 15%.

      Що стосується клею, на який кріпиться плитка, то він продається у вигляді сухої суміші в магазинах будматеріалів. Його можна придбати разом з плиткою в нашому інтернет-магазині, щоб бути впевненим в тому, що він підійде. Для його приготування потрібно чітко слідувати інструкції, дотримуючись потрібних пропорцій. Ми рекомендуємо використовувати високоякісні клейові суміші Ceresit, надійність яких перевірена роками. Крім клею для укладання плитки Вам знадобляться шпателі (звичайний і зубчастий), гумовий молоток і розділові хрестики.

Технологія укладання керамічної плитки: основні моменти

     

      Незалежно від того, в якому саме приміщенні передбачається використовувати оздоблювальну кераміку, насамперед потрібно визначитися з кількістю матеріалу, яка буде необхідна для роботи. Після придбання плитки її потрібно оглянути, відокремлюючи браковані або відколені плитки. Їх можна буде потім використовувати в місцях, які приховані від сторонніх очей. Якщо з плитки буде викладатися малюнок, краще відразу ж викласти його, а при укладанні дотримуватися черговості нанесення окремих плиток.

      Укладання керамічної плитки - це процес, який починається з вимірювання площі поверхні, на підставі цих даних і проводиться розрахунок - в штуках, а не в м2.

      Роботи з облицювання можна здійснити, скориставшись послугами майстра, але, якщо є впевненість в своїх силах, укладання керамічної плитки своїми руками також цілком можлива.

      Також, не варто забувати, що технологія укладання керамічної плитки передбачає обов'язкову гідроізоляцію і нанесення шару грунтовки для вирівнювання поверхні. Для цих цілей прекрасно підійде гідраізоляційна суміш Ceresit CR 65 і глибокопроникаюча грунтовка Ceresit CT 17.

Способи укладання

     Поверхні стін, як правило, облицьовують частково або повністю глазурованою керамічною плиткою. Облицювання поверхні стіни відбувається від низу до верху горизонтальними рядами. Ряди плиток встановлюються на поверхню наступними способами:

а) «Шов у шов» - плитки встановлюють з прямокутною сіткою вертикальних і горизонтальних швів.

б) «Вперев’язку» - плитки встановлюються зі зміщенням вертикальних швів в сторону, в кожному горизонтальному ряду.

в) По діагоналі - плитки встановлюють з взаємно перпендикулярним розташуванням ліній швів, що йдуть похило до площини підлоги.

Підготовка приміщення

     Перед тим як почати укладати плитку, потрібно обов'язково перевірити всі стіни приміщення на предмет перпендикулярності, якщо стіни вирівняні погано, то після укладання плитки це буде видно.

      Краще добре підготувати поверхні для укладання: це заощадить Вам багато часу в подальшому. Для того щоб вирівняти стіни, можна скористатися штукатуркою або гіпсокартоном. Швидше і надійніше - гіпсокартон, але якщо Ваше приміщення невелике, то потрібно буде або змиритися з втратою кількох квадратних сантиметрів площі приміщення, або обирати штукатурку в якості альтернативного варіанту.

Приготування і нанесення клею для керамічної плитки

      Закріплення керамічної плитки на поверхні проводиться за допомогою спеціального клейового складу. Готувати клей потрібно в суворій відповідності з інструкцією, в іншому випадку немає ніякої гарантії, що незабаром плитка не відвалиться. І, тим більше, не варто використовувати різні саморобні склади - з тієї ж причини.

      Перш ніж починати укладання керамічної плитки, її потрібно на деякий час замочити у воді. Це необхідно для кращого зчеплення з поверхнею. Мокра плитка не буде забирати вологу з клейового складу, що дасть максимальну адгезію з поверхнею.

      Перш ніж закріплювати плитку на клейовий розчин, основу попередньо потрібно заґрунтувати. Якщо поверхня відрізняється сильним водопоглинанням, то грунт краще накладати в кілька шарів.

      Кріпити елементи обробної кераміки встик не рекомендується. Технологія укладання, наприклад, підлогової керамічної плитки передбачає обов'язкову наявність настановних швів з мінімальною шириною в 3 мм.

      Якщо ж специфіка приміщення така, що регулярно відбуваються перепади температур, відстань між плитками краще робити приблизно близько 10мм. Якщо облицювання проведено правильно, ширина шва по всій площі оброблюваної поверхні буде однаковою. Це необхідна умова, дотриматись її можна, встановивши в місцях перетину швів між плитками спеціальні хрестовини або використавши пластикові, або картонні смужки.

Укладання кахельної плитки на стіну

      Потрібно попередньо викласти плитку на підлозі, щоб побачити повну картину. Потрібно відразу позначити, як будуть розташовуватися елементи на стіні. У разі якщо ширина стіни в кімнаті кратна ширині плитки, тоді укладання по ширині буде проводитися без підрізки. Потрібно викласти один ряд по вертикалі і внизу ряд по горизонталі, а після цього поступово заповнювати місце, яке залишилося. А якщо кратності немає, тоді потрібно починати укладання з самого помітного кута, щоб підрізка виявилася в кінці ряду, так її не буде помітно.

      Цей варіант підійде, якщо підрізка становить менше половини ширини керамічного виробу. У разі якщо підрізка більше, то стіну потрібно розділити на дві частини порівну, і підрізана плитка розміщується по краях стіни, при цьому щоб ширина підрізаної плитки з одного і з іншого боку стіни була однаковою.

Особливості укладання на підлогу

      Найлегший спосіб укладання керамічних виробів на підлогу - це класти їх паралельно стінам. Якщо Ви щасливий власник просторої ванної кімнати, тоді краще її класти по діагоналі. При будь-якому варіанті потрібно звертати увагу на місця, які відразу впадають в очі. На таких місцях краще укладати плитку без підрізки, щоб не псувати зовнішній вигляд всієї кімнати.

      Правильне облицювання починається з того, що спочатку всі елементи розкладають на підлозі, таким чином буде видно загальну картину і місця підрізки. Краще починати від порога кімнати до середини, там краще зробити зупинку і дати час розчину схопитися. Продовжувати укладку краще на наступний день. Після того як підлога буде готова, потрібно дати їй постояти кілька днів, щоб розчин остаточно висох.

Затирка швів між елементами плитки

      Шви можна починати затирати через 24 години після закінчення укладання, для цього потрібно їх очистити від залишків клею і заповнити затиркою, наприклад, можна використовувати кольоровий водостійкий шов Ceresit CE 40, за допомогою гумового шпателя. Надлишки затирки можна видалити вологою губкою, поки вона не затверділа. Фінальне очищення плитки можна проводити після висихання затирки у швах за допомогою шматка тканини і жорсткої губки. Для заповнення стиків і кутів ми рекомендуємо використовувати силіконовий герметик Ceresit CS 25.

     Якщо Ви збираєтеся плиткою закривати ванну спереду, то потрібно подбати про вільний доступ до труб, для цього робиться віконце, яке закривається плиткою з магнітами, шви в цьому місці не заповнюються.

KRAIT © Copyright 2024